Voesenek Vastgoed
Voesenek Vastgoed

Een huis langer dan drie maanden te koop?

Huizen gaan als warme broodjes over de toonbank. De meeste zijn binnen afzienbare tijd verkocht, maar dat geldt ondanks een schreeuwend tekort aan beschikbare koopwoningen zeker niet voor allemaal. 

Zeven op de tien te koop aangeboden woningen wisselen binnen drie maanden van eigenaar
Bij vrijstaande woningen duurt het gemiddeld vier maanden voordat de verkoop afgerond is, voor appartementen geldt een termijn van iets meer dan een maand
Potentiële kopers kiezen het liefst een woning waar weinig aan gedaan hoeft te worden
De NVM becijferde in een rapport over het eerste kwartaal van dit jaar dat de verkooptijd van van de gemiddelde woning 56 dagen bedraagt. Vorig jaar duurde dit nog 75 dagen, terwijl aan het begin van 2013 verkopers gemiddeld 169 dagen nodig hadden om van hun huis af te komen.

Zeven op de tien woningen wisselen binnen drie maanden van eigenaar, maar 7 procent is langer dan een jaar op de markt voordat de verkoop rond is."Als een woning tegenwoordig langer dan drie maanden te koop staat, is er al wat aan de hand", het merendeel van de woningen wordt binnen drie maanden verkocht, in goede en in slechte tijden. Als het langer duurt, is er vaak sprake van een woning met een smetje.

Hoewel drie maanden een aardig gemiddelde is, maakt het nogal wat uit waar je woning staat. In Rotterdam bijvoorbeeld is een huis soms al verkocht voordat het op funda staat, terwijl een huis in Zeeland best langer dan drie maanden te koop kan staan.

Maar er is wel een verschuiving gaande. Door de betaalbaarheidsproblemen in de stad, gaan veel mensen op zoek naar een andere plek buiten de stad.

Ook is niet naar alle typen woningen evenveel vraag. "Een villa staat langer te koop, kleine woningen korter", voor dure woningen geldt dat er gewoon minder mensen zijn die ze kunnen betalen. Volgens de NVM geldt voor vrijstaande woningen dat het gemiddeld vier maanden duurt voordat de verkoop afgerond is, terwijl appartementen in iets meer dan een maand van eigenaar wisselen.

Daarnaast zijn kluswoningen uit de gratie. "Mensen kopen liever een woning die helemaal klaar is, ook omdat verbouwingen lastig te financieren zijn." Als een verbouwing gefinancierd wordt met behulp van een hypotheek, mag de totale hypotheek na de verbouwing namelijk maximaal 100 procent van de marktwaarde van de woning bedragen.

Ook een huis dat geërfd is kan langer te koop staan door dat de erfgenamen te veel voor het huis willen hebben. "Dan hechten de kinderen een bepaalde emotionele waarde aan het huis en willen ze te veel geld zien. Of de mensen die het hebben nagelaten waren op leeftijd, waardoor de woning niet goed onderhouden is."

Wanneer een woning lange tijd te koop staat "Stop er dan even mee, haal het van de markt en knap het in de tussentijd wat op. dan kun je het later weer opnieuw proberen, of wanneer de tijd begint de dringen neem dan contact met ons op.

Terug

Heeft u nog vragen?