Voesenek Vastgoed
Voesenek Vastgoed

Hoe problematisch is een aflossingsvrije hypotheek?

De aflossingsvrije hypotheek ligt in de media zwaar onder vuur. Deze hypotheekvorm heeft namelijk een aantal grote nadelen, maar ook voordelen. Maar door de nadelen komen duizenden huiseigenaren mogelijk in de problemen. Hoe zit het?

Tot 2013 zijn de meeste hypotheken afgesloten met een deel aflossingsvrij. Dat is ook goed te verklaren, want de aflossingsvrije hypotheek zorgt voor de laagst mogelijke maandlasten. Maar deze hypotheekvorm heeft een aantal pijnpunten die de komende jaren aan het licht kunnen komen.

Hoe kun je vastlopen met een aflossingsvrije hypotheek?

Je hebt recht op hypotheekrenteaftrek gedurende een periode van 30 jaren. Daarna kun je de betaalde hypotheekrente niet meer aftrekken van het inkomen. Deze beperking van de hypotheekrenteaftrek is in 2001 ingegaan. Om huiseigenaren niet te duperen blijft de hypotheekrenteaftrek in ieder geval bestaan tot 1 januari 2031, maar daarna ga je er last van krijgen met een aflossingsvrije hypotheek. Ook kun je vastlopen doordat de hypotheeklasten niet meer te betalen zijn met het lagere pensioeninkomen. Dit kan vooral gebeuren bij een sterke stijging van de hoogte van de hypotheekrente.

Er dreigt een nog groter gevaar!

Voor tienduizenden huiseigenaren dreigt nog een groter gevaar. De geldverstrekkers kunnen namelijk een volledige aflossing eisen bij het bereiken van de einddatum van de looptijd van de hypotheek. Ook deze hypotheekvorm heeft namelijk een einddatum, maar omdat er niet wordt afbetaald is de hypotheekschuld ook na 30 jaren nog steeds maximaal. Alleen door extra aflossingen en door verkoop van het huis wordt de aflossingsvrije hypotheek afbetaald. Je kunt er vanuit gaan dat de bank de hypotheek verlengt, maar gaat dat ook echt gebeuren? Er zijn bijvoorbeeld ook aflossingsvrije hypotheken bij banken die niet meer bestaan.

Wat kun je het beste doen met de aflossingsvrije hypotheek?

Niet voor alle huiseigenaren met een aflossingsvrije hypotheek is er een probleem. In de meeste aflossingsvrije hypotheken gaat het maar om een geringe hypotheekschuld. Maar het is in ieder geval verstandig om er kritisch naar te laten kijken door een hypotheekadviseur. Ook kun je zelf al initiatief nemen om de hypotheekschuld te verlagen. Door extra aflossingen verklein je het probleem namelijk. Maar ook in dat geval adviseren wij jou om eerst na te laten gaan wat de beste oplossing is. Mogelijk is het volledig oversluiten van de hypotheek de beste optie.

Huiseigenaren hoeven niet in de stress te schieten. Het moet aandacht hebben, maar voor de meeste huiseigenaren zal de aflossingsvrije hypotheek niet gelijk problematisch zijn. Snel actie ondernemen kan jou wel flink in de portemonnee schelen.

Snel uw huis verkopen voor het aflopen van uw aflossingsvrije hypotheek? Of wilt u gewoon meer informatie over alle mogelijkheden? Neem dan snel contact met ons op!

Terug

Heeft u nog vragen?