Voesenek Vastgoed
Voesenek Vastgoed

Op deze manieren kun je je huis koel houden tijdens de hitte

Het zal je niet ontgaan zijn: het is al heel warm geweest in Nederland. Hartstikke lekker natuurlijk, al dat buiten zitten en barbecuen, maar dan wel alleen als je binnen de verkoeling op kunt zoeken. Helaas is niet ieder huis gezegend met een goede isolatie of airconditioning.

Gelukkig kun je met deze tips je huis -en hoofd- koel houden.

1. Weet wanneer de ramen open moeten
En vooral eigenlijk ook wanneer niet. Je hebt misschien de neiging om de ramen de hele dag open te zetten om te kunnen profiteren van het minimaalste briesje, maar dit is niet verstandig. Houd overdag de ramen dicht om het huis koel te houden en schuif het liefste ook de gordijnen dicht. Koelt het 's avonds af, doe dan de ramen open om het huis te laten tochten.

2. Geef je huis een frisse uitstraling
Tijdens warme zomerdagen heb je niet heel veel zin om knus tussen de kussens en kleedjes op de bank te gaan liggen. Ook dat gezellige hoogpolige tapijt heb je in de zomer niet meer nodig. Berg dan in de zomer deze spullen ook op voor een frisse look.

3. Luchtig beddengoed
Luchtig beddengoed, zoals je dat vaak in hotels vindt, is heel prettig tijdens de warme dagen omdat de stof er niet voor zorgt dat je begint te zweten. Vaak is beddengoed gemaakt van katoen of linnen het koelst; zijn deze stoffen gemengd met polyester dan houdt je warmte vast en ga je dus zweten.

4. Elektrische apparaten
Laat elektrische apparaten tijdens hete dagen even voor wat ze zijn. Ze geven namelijk warmte af waardoor jij en je huis nóg warmer worden. Föhn je haar dus even niet, laat wasmachine en droger even voor wat ze zijn en was je vaat met de hand af. En als je toch bezig bent: laat die tv en laptop ook maar even staan. Kun je eindelijk weer eens dat boek lezen waar je nooit aan toe komt!

5. Niet koken
Ja, je hoort het goed. Niet koken tijdens deze warme dagen kan helpen de hitte in bedwang te houden. Maak bijvoorbeeld liever een koude pastasalade of haal eten af. Je kunt natuurlijk ook buiten gaan barbecuen, dan heb je geen last van de hitte.

6. Zet de ventilator op de juiste plek en zet een flesje water ervoor
Veel mensen zetten een ventilator in de hoek van de kamer in de hoop dat deze de hele ruimte verkoelt. Zo werkt een ventilator echter niet: het ding heeft geen vermogen om de ruimte te verkoelen. Richt hem daarom ook altijd op jezelf.
Doe een fles water in de vriezer en zet deze voor de ventilator neer. Een ventilator op zich blaast warme lucht rond, maar zet je er bevroren flessen water voor dan creëer je koude lucht.

8. Tranquilo! 
De Spanjaarden zeggen niet voor niets altijd tranquilo en die siësta wordt ook niet voor niets gehouden; veel inspanning met hoge temperaturen is niet verstandig. Doe rustig aan op de momenten dat het het warmste is en je zult zien dat het allemaal wel mee valt.

Terug

Heeft u nog vragen?