Voesenek Vastgoed
Voesenek Vastgoed

Waardoor hebben alleenstaande het moeilijk op de huizenmarkt?

Tweeverdieners kunnen sinds 1 januari meer hypotheek krijgen op hun inkomen. Alleenverdieners kunnen ongeveer hetzelfde als vorig jaar krijgen op het inkomen. Hierdoor is het voor alleenstaanden en gezinnen met één inkomen lastiger geworden om een huis te kopen.

De huizenprijzen zijn mede zo hoog doordat we met z’n allen bereid zijn om veel geld neer te tellen voor het kopen van een huis. Op de crisisjaren na, hebben wij het economisch veel beter gekregen in vergelijking met tientallen jaren geleden. Wij hebben nu meer geld te besteden. Meer te besteden hebben heeft ook gezorgd voor veel hogere huizenprijzen. Onbewust drijven wij zelf de huizenprijzen op.

Waarom is de positie van alleenstaanden op de huizenmarkt verslechterd?
Tweeverdieners mochten bij het kopen van een huis in 2017 nog 60% van het tweede inkomen meerekenen bij het berekenen van de maximale hypotheek op het inkomen. In 2018 is dit percentage verhoogd naar 70%. Er is dus nu een grotere groep tweeverdieners die een huis kunnen kopen. Alleenstaanden kunnen in vergelijking met 2017 geen hogere hypotheek krijgen. Dus hebben tweeverdieners gemiddeld nu ruimere mogelijkheden.

Zeker in de Randstad is het moeilijk kopen
Vooral in de Randstad en in de andere grote steden is er een grotere vraag dan aanbod. Waar schaarste heerst, kunnen de huizenprijzen hard stijgen. Hierdoor wordt het lastiger om in deze delen van Nederland een huis te kopen. Een goed voorbeeld is Amsterdam. De vraag naar huizen is daar jaren geleden sterk toegenomen. Ook investeerders hebben het onroerend goed in Amsterdam ontdekt. Veel gezinnen en vooral veel alleenstaanden en gezinnen met één inkomen kunnen niet meer kopen in onze hoofdstad. Inmiddels zijn de huizenprijzen in een ruim gebied rondom Amsterdam sterk gestegen.

Niet overal is de huizenmarkt overspannen
Er wordt vaak gesproken over onbetaalbare huizen door de sterke stijging van de huizenprijzen sinds 2013. Gemiddeld over geheel Nederland gerekend zijn de huizenprijzen nog niet weer op het niveau van vóór de kredietcrisis. Als u niet specifiek gaat voor de duurdere regio’s, is er nog een ruime keuze in koophuizen. Maar bij een verdere prijsstijging wordt het kopen wel steeds lastiger. Vooral nu de hypotheekrentes ook nog stijgen. Nu kunt u nog tegen lage maandlasten een huis kopen, maar stel het kopen van een huis niet te lang uit. Bij een verdere stijging van de hypotheekrente wordt het natuurlijk wel lastiger.

Blijf wel kritisch
Alleenstaanden doen er verstandig aan om bij het kopen van een huis goed vooruit te denken. Een appartement met maar één slaapkamer lijkt nu misschien een goede optie, maar is dat het ook voor de toekomst? Houd er wel rekening mee dat u een huis koopt om er langere tijd in te wonen. De aankoopkosten (zoals advies- en bemiddelingskosten, notariskosten en overdrachtsbelasting) zorgen ervoor dat het niet uit kan om binnen een paar jaren een huis weer te verkopen.

Wilt u in deze overspannen markt uw concurrentie koper een stapje voor zijn verkoop dan direct uw huidige woning aan ons, zodat u zelf net als ons ook kan kopen zonder voorbehouden.

 

 

 

Terug

Heeft u nog vragen?