Voesenek Vastgoed
Voesenek Vastgoed

Koning opent gerechtsgebouw Breda

Koning Willem-Alexander opende vrijdagmiddag 14 september het nieuwe gerechtsgebouw in Breda.

De koning onthulde het beeld van Vrouwe Justitia, symbool voor de onafhankelijkheid van de rechtspraak. Het gerechtsgebouw huisvest de Raad voor de Kinderbescherming, het Openbaar Ministerie Zeeland-West-Brabant en de rechtbank Zeeland-West-Brabant.

Het markante kunstwerk ‘La Source’, prominent en opvallend door zijn felrode uiterlijk, diende als decor voor de ontvangst van de koning. Met de onthulling van Vrouwe Justitia in het gebouw verrichtte Koning Willem-Alexander de openingshandeling, zoals zijn moeder, toenmalig Koningin Beatrix, in 1986 bij de opening van het vorige gerechtsgebouw aan de Sluissingel ook deed.

De totale oppervlakte van het gerechtsgebouw bedraagt circa 33.000 m² bruto vloeroppervlakte exclusief een parkeervoorziening en park/terreininrichting. De bouw liep volgens planning en duurde twee jaar.

De gevel van het gerechtsgebouw is bekleed met gevarieerd afgewerkte architectonisch beton waarin grote glaspartijen zijn opgenomen. Het complex oogt met zijn 66 meter hoogte en drie gedraaide bouwdelen (betonnen plint, stalen middenbouw en prefab betonnen hoogbouw) als een solitair pand dat gezag uitstraalt, wat door de ruimtelijke verankering nog wordt versterkt. Tegelijkertijd heeft het gerechtsgebouw een lichte, transparante uitstraling met gescheiden delen voor de drie organisaties.

Het gerechtsgebouw haalt zijn warmte en koude uit de bodem en het nabijgelegen kanaal de Mark. Deze unieke combinatie van duurzame technieken zorgt voor een enorme energiebesparing en CO2-emissiereductie. Bovendien is de installatie extreem robuust waardoor de drie gebruikersorganisaties te allen tijde kunnen rekenen op een comfortabele temperatuur binnenin het gerechtsgebouw.

Terug

Heeft u nog vragen?