Voesenek Vastgoed
Voesenek Vastgoed

Funda open voor alle makelaars, Waarom nog verkopen via een makelaar?

Funda stelt site open voor alle makelaars. Jarenlang liet Funda alleen het huizenaanbod van NVM-makelaars toe de website. Die strategie is overboord en dat werd ook wel eens tijd. De vervolgstap zal naar onze mening zijn dat u als particulier in de toekomst uw woning direct op funda kan plaatsen.

Wie op Funda huizen zoekt, krijgt alleen het woningaanbod van NVM-makelaars te zien. Daar komt binnenkort verandering in. Vanaf 3 juli zet Funda de deur open voor alle Nederlandse makelaars. Een stevige koerswijziging van de huizensite. Voor jou als koper of verkoper is dat een goede ontwikkeling. Vanaf 3 juli maakt het voor een makelaar dus niet meer uit of hij lid is van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) of een andere branchevereniging. Ook zonder het lidmaatschap kan hij tegen betaling huizen op Funda plaatsen.

Wij van Voesenek vastgoed hopen dat deze ontwikkeling zich doorzet naar een "vrije" toegang naar Funda. Er kan dan eindelijk duidelijk gekozen worden of u zelf uw huis wilt verkopen of een huis gaat verkopen aan een woningopkoper. Naar onze mening zal een huis verkopen hetzelfde moeten worden als de manier waarop u uw auto wilt verkopen. Hier kan u ook uw auto op een website plaatsen en zelf uw auto verkopen of u kan een autohandelaar bellen en uw auto met alle gemak inruilen of laten opkopen.

Het openstellen van Funda ging niet zonder slag of stoot. Al in 2009 had de toenmalige directie plannen om ook niet-NVM makelaars toe te laten op de site. De Raad van Commissarissen zette vervolgens de hele directie op non-actief. Openstellen zou de positie van de NVM-makelaar schaden. De visie van de raad was destijds dat verkopers specifiek een NVM-makelaar in de arm namen vanwege de plaatsing op Funda.

De reden voor de huidige koerswijziging is niet duidelijk. Aannemelijk is dat Funda zo haar koppositie als grootste huizensite van Nederland wil verstevigen. Wat dat betreft is het een goede zet, want juist het aanbod dat niet op Funda staat is interessant voor concurrerende huizensites als Jaap.nl en Pararius. Die zullen nu nog harder hun best moeten doen om tegen het aanbod en bereik van Funda op te boksen.

Het is wel de vraag wat NVM-makelaars vinden van het openstellen van Funda. Met het zetten van een streep door de exclusieve plaatsing van huizen, is een groot voordeel van het lidmaatschap vervallen.

Voor jou als koper en verkoper is het openstellen van Funda een positieve ontwikkeling. Meer aanbod en dus meer keus. Bij welke makelaar het huis te koop staat is voor jou minder van belang. Hetzelfde geldt wanneer je jouw huis wilt verkopen. Prettig dat een makelaar ook zonder NVM-lidmaatschap jouw huis straks op Funda kan aanprijzen.

Wij zijn een makelaar die zelf koopt, geen gedoe, gewoon uw huis direct verkopen?  Neem gerust contact met ons, wij helpen graag.

Terug

Heeft u nog vragen?