Voesenek Vastgoed
Voesenek Vastgoed

Economen kunnen de gekte op de Amsterdamse woningmarkt niet verklaren

Aan de hand van bestaande economische modellen uit het verleden probeerden onderzoekers de enorme prijsstijgingen inzichtelijk te maken, maar ze kwamen erachter dat er een unieke situatie is ontstaan. Een studenten-zolder van nog geen 20 m2 wordt in 3 dagen verkocht voor 200.000 euro. In 2015 betaalde je voor een doorsnee woning in de pijp ongeveer 300.000 euro, nu is dat ruim 400.000 euro

De laatste twee jaar stegen in heel Amsterdam de huizenprijzen met maar liefst 46 procent, tegen 5 procent in heel Nederland. Onderzoekers zeggen dat de prijsstijging in Amsterdam nog nooit zo groot is geweest. Natuurlijk zijn er in andere gebieden van Nederland ook enorme prijsstijgingen. In Amsterdam is deze aanhoudend, deze prijsstijging is niet te verklaren aan de hand van bestaande modellen, dus een wetenschappelijke verklaring is er niet.

Dat zorgt er allemaal voor dat het voor mensen moeilijker wordt om een huis te vinden. Het levert ook problemen op voor mensen die al een woning hebben. 'De waarde van woningen stijgt, maar dat betekent dat mensen die nu een hypotheek hebben, in de toekomst in de problemen kunnen komen. Als het wat slechter gaat met de economie en de waarde van het huis keldert, dan zitten zij met een gigantische schuld.'

Wethouder Ivens kondigde gisteren aan dat hij een woonplicht wil instellen, om te voorkomen dat vastgoedmagnaten veelvuldig woningen opkopen. Toch is het volgens de onderzoekers afwachten of daarmee de huizengekte afneemt, omdat dit nog door geen enkel onderzoek wordt ondersteund.

Misschien is nu de top wel bereikt en is er een prijsdaling op komst. Wilt u nu beschikken over uw overwaarde of wilt u razendsnel een woning verkopen? Dat kan! Wij van Voesenek Vastgoed kopen woningen of appartementen direct zodat u verzekerd bent van een gegarandeerde verkoop van uw huis.

Terug

Heeft u nog vragen?