Voesenek Vastgoed
Voesenek Vastgoed

Nu een goed moment om een huis te kopen?

De hypotheekrentes zijn aan het stijgen en hetzelfde kunt u zeggen over de huizenprijzen. Nog wachten met het kopen van een huis is waarschijnlijk niet verstandig. Waarom is het nu het ideale moment om te kopen?

Sinds het begin van dit jaar zijn de hypotheekrentes licht aan het stijgen. Het gaan om kleine renteverhogingen, maar op een hypotheekschuld van een paar ton gaat u iedere verhoging merken. In 2017 zijn de huizenprijzen met 8,2% gestegen. Ook voor 2018 en 2019 worden er verder stijgende huizenprijzen verwacht. Garanties zijn er niet, maar het lijkt een reële verwachting.

Hypotheekrente tegen een gunstig tarief lang vastzetten

Ondanks de gestegen hypotheekrentes kunt u nog steeds tegen zeer lage hypotheekrentes een hypotheek afsluiten. Voor een rentevast periode van 10 jaar brengen geldverstrekkers op dit moment ongeveer 1,75% in rekening. U kunt de hypotheekrente ook voor een nog langere periode vastleggen tegen een iets hoger tarief. Voor een rentevast periode van 20 jaar betaalt u ongeveer 2,5%. Historisch gezien zijn dit zeer lage tarieven. Door te kiezen voor 20 jaren vast koopt u zekerheid in. U bent namelijk voor een lange periode verzekerd van lage maandlasten.

U krijgt nu meer huis voor uw euro

Uitgaande van de stijging van de huizenprijzen in 2017, betaalt u voor een huis dat nu €250.000 kost volgend jaar €270.500. Tenminste als de huizenprijzen met hetzelfde percentage stijgen. Het verschil in de maandlasten wordt nog groter als de hypotheekrentes ook nog stijgen. Een kleine verhoging van 0,1% maakt op een dergelijk bedrag al een groot verschil in maandlasten. 

Wat als de huizenprijzen nog een keer sterk dalen?

Tussen 2009 en 2013 zijn de huizenprijzen flink gezakt. Het is niet uitgesloten dat we nog een keer een dergelijke periode krijgen. Toch is dat vaak geen bezwaar bij het kopen van een huis. Binnen de hypotheekvormen die nu vaak worden gekozen (de lineaire hypotheek en de annuïteitenhypotheek) wordt de hypotheek volledig afbetaald gedurende de looptijd. Na bijvoorbeeld 30 jaren heeft u een afbetaald huis. Ook als de huizenprijzen zakken bouwt u dus een overwaarde op. En uiteindelijk heeft u een hypotheekvrij huis. Verwacht u over een aantal jaren bijvoorbeeld voor uw werk weer te moeten verhuizen? In dat geval is kopen niet verstandig.

Waarom kunt u beter kopen dan huren?

Het kopen van een huis kan nadelen hebben. U draait bijvoorbeeld op voor de onderhoudskosten waar huurders niet mee zitten. Maar de nadelen worden gecompenseerd door vaste maandlasten gedurende een lange periode en over 30 jaar (of korter) is de hypotheek afbetaald. Huurders weten dat ze jaarlijks per 1 juli een huurverhoging krijgen. U moet er niet van opkijken als de huren over 30 jaren verdubbeld zijn ten opzichte van nu. Na uw pensionering kunt u een eventueel pensioentekort aanvullen met de waarde in het huis. Of u blijft hypotheekvrij wonen in het huis. Goedkoper kunt u niet wonen.

Loopt u met plannen rond om te kopen? Stel het niet te lang uit en probeer nog tegen de huidige lage hypotheekrentes een huis te financieren.

Bezit u op dit moment een woning en wilt u heel snel verkopen om zo nog sneller uw droomhuis te kunnen kopen. Voesenek Vastgoed koopt direct van u. Neem vrijblijvend contact op met ons.

Terug

Heeft u nog vragen?