Voesenek Vastgoed
Voesenek Vastgoed

De huizenmarkt herstelt. Schieten we meteen weer door naar een nieuwe zeepbel?

De angst voor een nieuwe zeepbel op de huizenmarkt nam de laatste tijd steeds serieuzere vormen aan. Die angst werd vooral gevoed door de snel oplopende huizenprijzen. Vooral in de Randstad gingen de prijzen door het dak. Ook het aantal verkochte woningen bereikte vorig jaar een record.

De huizenmarkt speelt een belangrijke rol bij de economische groei. Dalende huizenprijzen zorgden ervoor dat de crisis die in 2008 begon, in Nederland langer duurde en dieper was dan in veel andere landen in Europa. Huizen werden onverkoopbaar omdat de waarde lager was dan de hypotheekschuld. Mensen die moesten verkopen, bleven met een restschuld achter. Anderen gebruikten hun geld om zoveel mogelijk af te lossen, en niet om te consumeren.

Omgekeerd zorgt de aantrekkende huizenmarkt nu voor extra groei. In 2015 was bijvoorbeeld een kwart van de groei te danken aan de woningmarkt. Ook in 2016 was de woningmarkt een belangrijke oorzaak van de economische groei. 

De NVM, de grootste brancheorganisatie voor makelaars denkt dat de markt dit jaar nog doorstijgt. (dat is overigens ook de brancheorganisatie die bij de vorige crisis ook positief bleef) Zowel qua aantallen verkochte woningen als qua prijzen.

De groei is geen teken dat de markt weer aan het oververhitten is, zoals in 2008 nog het geval was, meent de NVM. ,,De markt heeft juist jaren stilgestaan. De vraag die je nu ziet is grotendeels een inhaalvraag. Die loopt ook dit jaar nog door, maar wordt wel steeds kleiner.'' De aantrekkende huizenprijzen zorgen ervoor dat steeds minder huizen onder water staan. Dat betekent dat mensen hun huis weer kunnen verkopen als ze ervanaf willen. Zo komt er weer aanbod. De vraag is er ook. Vooral de lage rente maakt kopen een aantrekkelijk alternatief voor huren.

De verwachting is dat de rente weer gaat stijgen, wat de maximale hypotheek verder verlaagt. Dat remt de prijzen en zal een daling van de woningmarkt tot gevolg hebben.

Wilt u uw woning nu op de top van de markt verkopen? Neem gerust contact met ons, wij helpen graag.

Terug

Heeft u nog vragen?