Voesenek Vastgoed
Voesenek Vastgoed

Nieuw huis kopen of eerst je oude huis verkopen?

Elke huizenbezitter die wil verhuizen, staat voor een dilemma: verkoop ik eerst mijn huidige huis voor ik ga bieden op een andere woning?

Wie wil doorstromen naar een andere woning, loopt tegen het probleem aan dat de aan- en verkoopdatum nooit naadloos op elkaar aansluiten. Je zult daarom moeten beslissen wat voorrang krijgt: je oude woning verkopen of een nieuwe woning aankopen.

Optie 1: Eerst je eigen huis van de hand doen lijkt de meest logische keuze. Omdat bekend is wat je eigen huis opbrengt, weet je ook hoeveel je te besteden hebt bij de aankoop van je nieuwe huis. Ook loop je dan niet het risico op dubbele woonlasten: je hebt geen huis dat je nog kwijt moet, terwijl je al de sleutels van je nieuwe woning hebt.

Verder sta je niet onder tijdsdruk om je woning te verkopen, waardoor je een betere onderhandelingspositie hebt.

Optie 2: Wil je geen extra kosten maken voor de huur van tijdelijke woonruimte en een dubbele verhuizing, dan kun je ervoor kiezen om pas een ‘te koop’-bord in de tuin te zetten, nadat je een nieuw huis hebt bemachtigd. Je weet dan zeker dat je niet zonder dak boven je hoofd komt te zitten.

Hier staat wel tegenover dat je vooraf niet zeker bent wat je huidige huis gaat opbrengen. Mocht de verkoopprijs achteraf tegenvallen, dan zit je misschien opgescheept met een woning die eigenlijk boven je budget is. Heb je de opbrengst van je huidige woning nodig om de nieuwe huis te financieren, dan is er een praktisch probleem als je eerst een nieuw huis koopt: je kunt de overwaarde pas verzilveren als je oude huis is verkocht. In dat geval moet je een overbruggingskrediet afsluiten, die dit tijdelijke gat dekt. Zodra de verkoop van je oude huis rond is, los je deze lening af. De rente over deze lening is wel fiscaal aftrekbaar.

Optie 3: Je hebt je droomhuis gevonden en wilt niet wachten? Neem dan contact met ons op want wij kopen vandaag nog je woning. Zo kun je zonder vele voorbehouden vrijwel direct over naar je nieuwe woning.

Terug

Heeft u nog vragen?