Voesenek Vastgoed
Voesenek Vastgoed

Gekte op de huizenmarkt neemt af

In bepaalde delen van het land lijkt het plafond van prijsstijgingen op de woningmarkt langzaam in zicht te komen. Volgens de vierdekwartaalcijfers van de NVM vlakt het aantal transacties af, stijgt het aanbod weer en zijn de prijsstijgingen minder extreem.

Steeds meer consumenten kunnen of willen niet meer meedoen aan de voortdurende prijsstijgingen. Volgens de NVM is de woningmarkt nog steeds oververhit. Maar wel met lichtpuntjes.

De omslag is vooral te zien in grote steden, waar de woningprijzen al langer erg hoog zijn. Het is ook voor het eerst in jaren dat de prijsstijging in Amsterdam onder het landelijke gemiddelde ligt.
Makelaars van de NVM hebben in het vierde kwartaal van 2018 ruim 8 procent minder woningen verkocht dan in dezelfde periode een jaar eerder. In absolute aantallen komt dat neer op 39.300 woningen, 3.500 minder dan een jaar terug.

Woningen worden razendsnel verkocht
De gemiddelde transactieprijs is in het vierde kwartaal van 2018 gestegen tot 298.000 euro. Dat is 10,3 procent duurder dan een jaar eerder. 38 procent van de verkochte woningen ging boven de vraagprijs weg. Gemiddeld duurt het 39 dagen voordat een huis verkocht wordt, elf dagen minder dan een jaar terug. De verkooptijd is sinds 2000 niet zo kort geweest.

Het is al het zesde kwartaal op rij dat het aantal verkochte woningen lager ligt dan een jaar eerder. Daarnaast is het aanbod op de woningmarkt voor het eerst in achttien maanden gestegen. Dat komt volgens de NVM ook door de stijgende prijzen, waardoor meer mensen hun huis te koop zetten.

De verwachting is dat de huizenprijzen dit jaar met 4 tot 7 procent zullen stijgen. Het aantal woningverkopen zal naar verwachting dalen met 5 procent.

Te weinig nieuwbouw
Er worden te weinig nieuwe woningen bijgebouwd. Waar we zeker 80.000 nieuwbouwwoningen per jaar nodig hebben, blijft ook dit jaar de teller steken op minder dan 70.000 woningen.

Heeft u een nieuwe woning gezien en wilt u niet wachten tot uw eigen woning verkocht is? Neem dan contact op om direct uw woning te verkopen.

 

Terug

Heeft u nog vragen?