Voesenek Vastgoed
Voesenek Vastgoed

Hypotheekrentes zijn aan het stijgen

Gaan de hypotheekrentes nu echt stijgen?

Al jaren wordt gesproken over een historisch lage hypotheekrente. In kleine stapjes werden de hypotheekrentes toch nog steeds weer verlaagd. Nu lijkt toch echt het einde van de dalingen in zicht. Sterker nog, de hypotheekrentes zijn weer licht aan het stijgen. U kunt nog steeds tegen erg lage hypotheeklasten een huis kopen, maar houd wel rekening met de stijgende hypotheekrentes.

 

Economen van meerdere Nederlandse banken hebben eind 2017 al voorzichtig gezinspeeld op een omslag in 2018. Ze spraken de verwachting uit dat de hypotheekrentes stabiel zouden blijven of ze zouden licht stijgen. Het laatste komt nu al uit. Het gaat niet gelijk om grote verhogingen, maar iedereen die de wens heeft om een (ander) huis te kopen, kan beter niet langer afwachten.

Hoeveel zijn de hypotheekrentes verhoogd?

De verhogingen zijn nog maar klein, maar er zijn wel al meerdere geldverstrekkers die verhogingen doorvoeren. Daar komt nog eens bij dat de kapitaalmarktrente ook stijgt. Dit is de rente voor het lenen van geld voor een periode langer dan twee jaren. De hoogte van de rente op Nederlandse staatsobligaties is vaak een duidelijke indicator om de ontwikkeling van de hypotheekrentes te voorspellen. Geld wordt weer duurder voor banken om te lenen, dus moeten ze het ook weer duurder uitlenen. Het gaat vooralsnog om een stijging van een paar tiende procentpunten.

Hoe kunt u nog optimaal profiteren van de lage hypotheekrentes?

Nu is een goed moment om een huis te kopen. De hypotheekrentes zijn laag en de huizenprijzen gaan in de toekomst waarschijnlijk nog verder stijgen. Tenminste dat lijkt wel de meest logische ontwikkeling. Ook huiseigenaren kunnen profiteren van de lage rente. Met een beetje geluk loopt uw huidige rentevast periode binnenkort af. Heeft u dat geluk niet en zit u nog langere tijd vast in een rentevast periode met een hoge hypotheekrente? U kunt de lopende termijn openbreken. Kijk dan ook gelijk even of een andere geldverstrekker geen beter voorstel kan neerleggen.

Wat zijn nu de verwachtingen voor de hypotheekrente?

Niemand kan met zekerheid zeggen hoe de hypotheekrentes zich gaan ontwikkelen. Maar er zijn wel verwachtingen uit te spreken. De komende maanden zullen de hypotheekrentes niet ineens sterk verhoogd worden, maar het is wel belangrijk om rekening te houden met stijgende hypotheekrentes. Het kan slim zijn om bij het afsluiten van een hypotheek te kiezen voor een lange rentevast periode. De kans is namelijk groot dat over vijf jaren de hypotheekrentes hoger zijn dan dat nu het geval is. Kiezen voor een rentevast periode van vijf jaren geeft een voordeel in de maandlasten, maar op langere termijn kan het de verkeerde keuze zijn.

Hypotheken zijn en blijven adviesproducten. De hypotheek moet als een schoen passen. Een hypotheek bepaalt namelijk voor dertig jaar een groot deel van uw maandlasten.

Wij kunnen u begeleiden met de keuze voor uw hypotheek en een eventuele directe verkoop van uw woning!

Terug

Heeft u nog vragen?