Voesenek Vastgoed
Voesenek Vastgoed

Extra pensioen opbouwen of de hypotheek aflossen?

De meeste Nederlanders hebben een pensioentekort. U kunt hier op twee manieren iets aan doen. U gaat voor een aanvulling op het pensioen of u zorgt ervoor dat u minder vaste lasten heeft. Het laatste kunt u realiseren door uw hypotheek af te lossen. Zonder hypotheeklasten kunt u ruim leven met maar een beperkt pensioeninkomen.

Een ideaal pensioen is 80% van het laatstverdiende loon. Helaas lukt het maar weinigen om dit percentage echt te bereiken. Dat hoeft geen probleem te zijn. Vanaf uw pensioenleeftijd moet u wel voldoende inkomen hebben om te leven zoals u dat graag zou willen. Door het snijden in de vaste lasten kunt u meer bestedingsruimte krijgen.

Is het aflossen van de hypotheek vóór de pensioendatum haalbaar?

Bij nieuw afgesloten hypotheken wordt de schuld afbetaald gedurende de looptijd. Tot 2013 zijn er veel aflossingsvrije hypotheken afgesloten. Deze hypotheekschuld blijft ook bestaan na het bereiken van de pensioendatum. Uiteraard kunt u deze schuld wel aflossen, maar het initiatief hiervoor ligt niet bij de hypotheekbank. Ook met een hypotheek waarin de schuld wordt afbetaald, is het nog maar de vraag of de schuld volledig is afbetaald op de pensioendatum. Ook in dat geval zijn er mogelijkheden, maar dat zou betekenen dat u extra stortingen moet verrichten om de hypotheek sneller naar nul te krijgen.

Hoe kan ik extra pensioen opbouwen?

De meeste werknemers bouwen via de werkgever een pensioen op. Ondernemers meestal niet. Zij moeten zelf voorzieningen treffen. Dat kan bijvoorbeeld in de vorm van een lijfrentekapitaal opgebouwd op een bankspaarrekening of via een verzekeraar. Ook werknemers die een aanvulling op het pensioeninkomen willen opbouwen kunnen dat doen door het opbouwen van een lijfrentekapitaal. Tot de pensioendatum stort u hier bedragen in die onder voorwaarden aftrekbaar zijn van het inkomen. Per de pensioendatum gebruikt u het kapitaal om een periodieke uitkering aan te kopen. De uit te keren termijnen worden juist weer belast. Als u het goed doet kunt u een fiscaal voordeel behalen. Wilt u weten hoe het werkt? Wij helpen u hier graag bij.

Wat is beter? Extra pensioen opbouwen of de hypotheek aflossen?

Het verzekeren en de vermogensplanning zijn altijd maatwerk. Er is niet een manier die in alle gevallen de perfecte oplossing is. Mogelijk is het zelfs verstandiger om geld vrij besteedbaar te houden. Het nadeel van aflossing is dat u er veel geld in investeert en de lastenverlaging is maar gering. Zeker met de lage hypotheekrentes van tegenwoordig. Uitgaande van een hypotheekrente van 3%, levert een aflossing van €1.000 op een aflossingsvrije hypotheek een maandelijkse voordeel van €2,50 op. Het echte voordeel is nog kleiner want u krijgt ook minder terug van de Belastingdienst. Het opbouwen van een lijfrentekapitaal heeft ook niet alleen maar voordelen.

Alleen met een goed advies kunt u tot de beste uitkomsten komen. Wij van Voesenek Vastgoed helpen u hier graag bij, neem gerust vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.

Terug

Heeft u nog vragen?