Voesenek Vastgoed
Voesenek Vastgoed

Kunt u een huis kopen met een schuld op uw naam?

Het hebben van schulden wil nog niet zeggen dat u geen hypotheek kunt krijgen. Het wordt er wel lastiger door, maar zet een koophuis niet uit uw hoofd omdat u een schuld heeft.

Iedereen heeft wel een lening op zijn of haar naam. Daar kunt u namelijk bijna niet meer onderuit. Wist u dat het rood kunnen staan op uw betaalrekening ook al wordt gezien als een schuld? Hetzelfde geldt voor een creditcard, een uitgestelde betaling en zelfs een private lease contract wordt deels als een lening gezien. Het rood kunnen staan heeft in verhouding nog niet heel veel effect op het bedrag dat u maximaal aan hypotheek kunt krijgen. Maar een doorlopend krediet of een private lease contract heeft juist een groot effect.

Uw schulden zijn te achterhalen door geldverstrekkers
Schulden worden geregistreerd bij het BKR. Bijvoorbeeld een doorlopend krediet waar geen schuld meer in staat, heeft toch effect op het maximaal te lenen bedrag aan hypotheek. Dit effect valt pas weg als u de overeenkomst bij de betreffende bank beëindigt. Bij het aanvragen van een hypotheek vraagt de geldverstrekker uw gegevens op bij het BKR. Wilt u binnenkort een huis kopen? Vraag zelf (tegen betaling) uw gegevens op bij het BKR. Het opschonen van de registraties kan namelijk veel tijd kosten. Door dat vooraf te doen kunt u sneller toeslaan zodra u het juiste koophuis heeft gevonden.

Een negatieve registratie kan een probleem vormen
Bij het aanvragen van een hypotheek toetst de geldverstrekker of u het geld kunt lenen. Bij een betalingsachterstand van drie maanden of langer kunt u een zogenaamde A-codering op uw naam krijgen. Door deze code wordt het gedurende een periode van vijf jaren lastig om een hypotheek af te sluiten. Er zijn verschillende gradaties aan deze codering. Het is aan de geldverstrekker om te beoordelen of ze wel of niet een lening verstrekken. Een onterechte registratie kunt u laten verwijderen door de instantie die de registratie heeft doorgegeven. Bellen met het BKR heeft in dat geval geen zin.

Zonder een negatieve registratie zijn er vaak voldoende mogelijkheden
Laat u niet afschrikken door de criteria van één of enkele banken. Veel starters die al een keer de deksel op de neus hebben gekregen, hebben het gevoel dat ze veroordeeld zijn tot een huurwoning. Vaak is dat onterecht. Dat een enkele bank u geen hypotheek wil verstrekken, wil nog niet zeggen dat andere banken er ook zo in staan. De laatste jaren zijn banken soepeler geworden bij het verstrekken van hypotheken. U kunt het dus gewoon nog een keer proberen.

Wilt u weten waar uw mogelijkheden liggen? Neem contact met ons op voor een vrijblijvende afspraak om de opties door te spreken.

Terug

Heeft u nog vragen?