Voesenek Vastgoed
Voesenek Vastgoed

Bestaande hypotheek meenemen naar ander huis of niet?

Gaat u verhuizen omdat u een ander huis heeft gekocht? Uw oude, vaak aflossingsvrije, hypotheek met de lage maandlasten mag vaak meegenomen worden naar het andere huis. Moet u dat wel doen? Vaak zitten er wel wat nadelen aan.

U heeft een nieuw huis gezien wat u met de overwaarde van het oude huis makkelijk kan kopen. Schijn kan zomaar bedriegen. Uw vorige hypotheek, die u toen afgesloten heeft voor de aankoop van uw huidige woning, is al een poos geleden er is niet alleen in uw financiële situatie wellicht iets veranderd, maar ook de wet- en regelgeving in de woningmarkt.

Een hypotheek afgesloten voor 1 januari 2013 mag een eventuele oude woningschuld mee nemen naar een nieuwe woning. Vaak is deze 'oude' hypotheek een aflossingsvrije hypotheek. Die heeft voordelen, omdat je bijvoorbeeld gebruik kunt maken van de maximale hypotheekrenteaftrek en je vaak alleen rente betaalt en geen aflossing. Maar pas op met het meenemen van deze hypotheekvorm.

Aflossen is ook prettig
Huiseigenaren die nog aflossingsvrij lenen zouden altijd moeten denken over aflossen. Na dertig jaar moet de lening namelijk zijn terugbetaald of worden verlengd. Vanaf dat moment is er geen aftrek meer. U zal dan netto meer kwijt zijn aan woonlasten. Dan moet er wel voldoende inkomen zijn, zoals een pensioen.

Restschuld meenemen lijkt nu misschien overzichtelijk en makkelijk te betalen, maar kan zeker een probleem worden als de rente weer gaat stijgen. Bijvoorbeeld een stijging naar 5 procent rente wat echt realistisch is, is het een verdubbeling van de huidige rentelast."

Niet alle maandlasten spenderen in uw huis
Geld dat eenmaal in het huis zit, komt er niet zo heel makkelijk meer uit. Reserveer voor onvoorziene situaties. Zorg da u niet ineens voor verrassingen komt te staan.

Inkomsen-toets en restschuld
Nog een factor om rekening mee te houden, is de inkomenstoets. Je kunt een hypotheek hebben en de maandlasten keurig betalen, maar dan toch tegen de oude voorwaarden geen nieuwe lening krijgen.

Op de oude voorwaarden zijn nieuwe hypotheekregels van toepassing. Deze regels gingen in 2011 in en houden onder meer in dat de huizenkoper een inkomenstoets moet doorstaan. De normen bepalen hoeveel iemand mag lenen van de bank. Zo is de maximale hypotheek bij een jaarlijks inkomen van 50.000 euro een bedrag van 233.318 euro.

Er is bij verhuizers (ondanks de goede, stijgende huizenmarkt) vaak een restschuld. Vooral bij kleine appartementen uit 2008 die nooit meer waard zijn geworden. Banken staan in dat soort gevallen ook niet altijd bereidwillig tegenover het meeverhuizen van de hypotheek.

Kosten koper 
Een andere reden waarom het lastig kan worden, is dat de hypotheek vanaf 1 januari 2018 niet meer dan 100 procent van de waarde van de woning mag zijn. De kosten koper, zoals notariskosten en makelaarskosten, kun je niet meer meefinancieren. Nu kan dat nog voor 1 procent.

De koper moet daardoor straks het hele bedrag aan kosten koper uit spaargeld of overwaarde inbrengen bij verhuizing. De totale kosten koper wordt ongeveer op 6 procent van de koopsom geschat.

Gaat u uw huis met verlies verkopen, wij kopen uw woning snel en kunnen u ook begeleiden naar de geldverstrekker voor uw nieuwe hypotheek. Voesenek Vastgoed voor een gegarandeerde verkoop van uw woning. 

Terug

Heeft u nog vragen?