Voesenek Vastgoed
Voesenek Vastgoed

Huizenmarkt Randstad stort in!

Na vier jaren van forse stijgingen daalt het aantal transacties volgend jaar met zeker 5 procent. Vooral in de Randstad en in de gebieden eromheen zouden de woningverkopen instorten. Dit melden experts aan De Telegraaf.

 

Woningmarkteconomen Philip Bokeloh en Theo de Kort (ABN Amro) constateren dat er in de vier grote steden al bijna geen appartementen meer te koop staan. Ook werden er in september voor het eerst sinds 2013 minder woningen verkocht dan zowel een maand als een jaar eerder. De experts verwachten dat deze trend in 2018 onverminderd doorzet.

Stijging van huizenprijzen

Bokeloh en De Kort voorspellen dat er in 2018 5 procent minder woningen worden verkocht dan vorig jaar. Dit terwijl er het aantal transacties in 2017 nog met 15 procent steeg. Voor de in 2018 te koop staande woningen worden erg veel geld betaald: ABN verwacht een stijging in huizenprijzen van 5 procent.

Christian Lennartz en Nic Vrieselaar, woningmarktexperts bij Rabobank, zien in hun modellen zelfs een prijsstijging van 7 procent. ING houdt het op 6 procent. Het gevolg van deze prijsstijgingen is dat er voor twintigers en dertigers,  die ook al geen betaalbare huurwoning in de vrije sector kunnen vinden, geen plek meer in de stad is.

Tekort

Doordat de woningbouw in de crisis is ingestort, moeten er de komende jaren bijna 100.000 huizen per jaar worden bijgebouwd om de achterstand in te halen. De komende twee jaar wordt dit tekort waarschijnlijk niet ingehaald. De koophuizen in de stad die nog over zijn, worden veelal door beleggers opgekocht. Bron: De Telegraaf

 

Wilt u nog snel uw huis verkopen? Wij kopen ook in de Randstad!

Terug

Heeft u nog vragen?